Rolgordijnen: flexibele en praktische raamdecoratie

Ben je toe aan een nieuwe inrichting van één of meer kamers? Een nieuwe look, andere kleuren of een frisse uitstraling? Je kunt je hele interieur vernieuwen of de verfkwast ter hand nemen, maar je kunt ook nadenken over het vervangen van je raambekleding. Je oude gordijnen of andere raamdecoratie vervangen door rolgordijnen in een mooie kleur die past bij je meubels of vloerbedekking geeft het idee van een hele nieuwe inrichting. Zo kun je met beperkte kosten toch je woon- of slaapkamer een hele nieuwe uitstraling geven.

Rolgordijnen in soorten en maten

Rolgordijnen zijn er in meer verschillende soorten dan je misschien denkt. Zo kun je kiezen tussen transparant en semi-transparant. Transparante rolgordijnen filteren het licht en houden felle zon tegen, maar je behoudt wel het contact met buiten. Semi-transparante rolgordijnen laten nog wel licht door, maar zijn ondoorzichtig. Hoeveel licht er doorgelaten wordt, hangt vooral af van de kleur van het rolgordijn: hoe lichter de kleur, des te meer licht doorgelaten wordt. Wil je de ruimte zoveel mogelijk verduisteren, dan kies je voor verduisterende rolgordijnen. Een wat luxere uitstraling geven screen rolgordijnen die als belangrijkste kenmerk hebben dat ze inkijk voorkomen, maar dat je er wel door naar buiten kunt kijken. Wil je rolgordijnen in je badkamer of keuken, dan kunnen speciale vochtbestendige rolgordijnen een goede keuze zijn. Rolgordijnen zijn er dus voor elke ruimte in je huis.

Verduisterende rolgordijnen

Een speciaal soort rolgordijnen zijn de verduisterende rolgordijnen. Ze zijn bij uitstek geschikt voor het verduisteren van je slaapkamer en andere ruimtes die je graag donker wilt maken en houden. Dat kan bijvoorbeeld ook een kinderkamer zijn. Jonge kinderen kunnen dan lekker slapen terwijl het buiten nog licht is. Een rolgordijn verduisterend maken is niet alleen een kwestie van de juiste, verduisterende, stof gebruiken, maar je moet ook goed opletten bij de montage dat er geen licht meer naar binnen sijpelt. Wil je helemaal zeker zijn van perfecte verduistering, dan kun je verduisterende rolgordijnen altijd combineren met reguliere gordijnen.

De bediening van je rolgordijnen

Je denkt bij rolgordijnen wellicht eerst aan gordijnen die je met een koord of ketting open of dicht kunt trekken. Tegenwoordig zijn er ook andere manieren om je rolgordijnen te bedienen. Wel zo veilig wanneer je kinderen of huisdieren hebt. Een klein elektromotortje kan bediend worden met een afstandsbediening of met een app op je smartphone. Een wat simpeler variant is het rolgordijn met schakelmotor die met een schakelaar te bedienen is.